Ionuț Prioteasa, preotul bisericii din Răcarii de Sus, îşi ajută enoriaşii aflați la necaz!

0
3206

Autor Cristina Cârstea

Campania „Omul sfințeşte locul!”

Părintele Ionuț Priotesa slujeşte la parohia ce poarta hramul ”Adormirii Maicii Domnului”din localitatea Racari! Părintele se implică în problemele comunității şi astfel ne-a făcut cunoscută povestea tristă a unei familii din localitate. Tatăl, care muncea de dimineața până seara alături de soția sa pentru a-şi întreține familia şi cei 3 copii, are nevoie acum de sprijinul nostru. La numai 39 de ani, un munte de om, un exemplu de hărnicie şi seriozitate, tatăl a aflat că suferă de o boală cumplită! Nu doreşte să i se facă cunoscute problemele, crescându-şi copilaşii alături de sotie, fără să ceară ajutorul nimănui. Preotul din sat nu a rămas însă nepăsător la problema acestei familii. Ionuț Prioteasa, un exemplu de omenie şi dăruire, a aflat de campaniile Ziarului Sanatatea şi ne-a ales sa-i fim alături! Astfel, în campania” Omul sfinteste locul” astăzi îi multumim părintelui Ionuț Prioteasa!

Părintele Ionuț Prioteasa ne-a vorbit despre problemele cu care se confruntă membrii familiei

„Familia din localitatea Răcarii de Sus, orașul Filiaşi, se compune din cinci membri, tatăl Aurel, mama Mariana si cei trei copii. Calvarul si suferința familiei a început cu un an în urmă cand tatăl a fost diagnosticat cu o tumoră malignă în formă galopantă la plamânul stâng. Sănătatea sa se degradează pe zi ce trece, odată cu starea morală şi materială a familiei. Până nu demult tatăl era sprijinul familiei, căci dânsul alături de cei doi cai ai săi, aduceau venitul familiei. Cu timpul însă puterile şi sănătatea nu i-au mai permis sa meargă să aducă bucata de pâine și paharul cu apă necesare familiei. Necazul familiei a luat şi mai multă amploare cu câteva zile în urmă, când unul dintre cei doi cai a murit. În Racari, tatăl este cunoscut sub numele de Rică, dar şi ca omul ce-ți sărea în ajutor ori de câte ori era nevoie, căci dânsul, de cele mai multe ori, prefera să-și lase treburile sale şi să-şi ajute consătenii. De aceea noi, Parohia Răcarii de Sus, cu hramul ,, Adormirea Maicii Domnului „, pe lângă alte multe proiecte şi campanii de ajutorare a familiilor nevoiaşe, am hotărât să-i fim alături atât prin sprijin moral, cât și material, pentru a nu mai simți greutățile apăsătoare.

Localitatea Răcarii de Sus se află pe drumul ce merge către orașul Filiaşi, din care şi face parte. Numele parohiei se trage de la îndeletnicirea veche a sătenilor care mergeau sus pe dealurile din apropierea satului unde prindeau raci în apele ,,Urlătoarele”, căci așa erau şi încă mai sunt cunoscute şi în zilele acestea apele din apropierea satului. În anul 1935, doi tineri au luat hotărârea de a zidi lăcaș de închinare în sat. Neştiind locul de amplasament, s-au rugat Maicii Domnului să-i lumineze spre alegerea lui. În vis, pe unul dintre cei doi, Prea Sfânta Fecioara l-a îndemnat să planteze două coarde de viță de vie, iar acolo unde va prinde rădăcina sa ridice lăcaş de închinare. Astfel Biserica a fost ridicată din cărămidă, având forma de cruce, iar pictura interioară în ulei a fost realizată de Şcoala de arte si meserii din Craiova, sub supravegherea meșterului si pictorului Petre Listeava. Tot legat de localitatea noastră putem spune că a fost locul de refugiu şi odihnă al armatelor romane în cele două războaie mondiale, locul unde Ecaterina Teodoroiu, Eroina de pe Jiu, a fost rănită de un obuz în luptele de la Filiaşi. În decursul, timpului, la Sfântul Altar al Parohiei Racarii, au slujit preoți demni de lauda şi merit, ca Ioan Gigiu, Marcu Harloanu, Eufimie Saptefrati, Alexandru Roșu, Laurentiu Paul Zavada ( fiu al satului), Constantin Marin, iar în prezent Prioteasa Ionuț Robert”