Astenia de primăvară este caracterizată de simptome precum senzația de slăbiciune, de lipsa de energie și debutează odată cu instalarea primăverii

0
801

Articol realizat de psihoterapeutul Simona Nuță

Multe persoane se confruntă anual cu astenia de primăvară. Aceasta vine la pachet cu o serie de simptome care pot fi foarte deranjante, dar pe care le poți combate, însă, cu câteva remedii naturale eficiente.
Astenia de primăvară apare atunci când organismul are probleme în a se adapta la provocările care vin odată cu schimbarea anotimpului. Lumina în exces și razele soarelui influențează producția hormonului numit melatonină și se creează ușoare dezechilibre hormonale, care declanșează o serie de alte simptome și reacții în organism.

Mai afectate sunt femeile de 30-40 de ani, îndeosebi cele care lucrează la birou sau în instituții, de regulă oricum suprasolicitate. Astenia apare aici și ca un extrasemnal de alarmă că unele lucruri trebuie schimbate în viață.
Așadar, cele mai importante metode de combatere a asteniei de primavară sunt evitarea sedentarismului, alimentația diversă și sanatoasă, precum si menținerea contactelor sociale. Nu în ultimul rând, distracția este o metoda eficientă de prevenire a asteniei. Râsul este mai bun decat orice alt medicament, trebuie sa faca parte din viața noastră de zi cu zi.

Când să mergi la medic?

Daca simptomele persistă mai mult de 2-3 săptămâni sau daca ai îndoieli ca ar putea fi altceva decât astenia de primăvara, mergi la medic.
Astenia de primăvara poate fi confundată cu alte boli, în special cu depresia sezonieră: Depresia sezonieră este definită ca o tulburare depresivă cu model sezonier și este o boala recurentă.
Este mai frecventă la femei, la persoanele cu tulburari mintale anterioare sau la cele cu antecedente familiale de boli psihiatrice.
Această boală necesită urmărire si tratament medical.