Alăptarea, o legătură pe viață între mamă şi copil

0
1909

Autor: Cristina CÂRSTEA

Numărul femeilor din județul Dolj care îşi hrănesc bebeluşii cu lapte matern, a crescut în ultimii ani, ca urmare a campaniei „Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân”. Campania se desfăşoară în fiecare an, în perioada 1-7 august, în peste 120 de țări, încă din anul 1990.

Din 2011, de când mediatizăm acest eveniment, numărul femeilor care îşi alimentează bebeluşii exclusiv la sân, cel puțin până la vârsta de 6 luni, s-a dublat„, afirmă dr. Narcisa Dinică de la Compartimentul de Promovare a Sănătății al Direcției de Sănătate Publică Dolj.

Campania are ca scop informarea mămicilor despre beneficiile pe care le are alăptarea, atât pentru ele, cât şi pentru bebeluşi.

Laptele, prin conținutul său de nutrienți şi anticorpi de la mamă, îi asigură bebeluşului o protecție împotriva unor afecțiuni frecvente la vârsta aceasta precum bolile alergice, bolile diareice şi bolile respiratorii. De asemenea, scade riscul copiilor de a suferi în viitor de obezitate, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Pentru mamă, s-a dovedit că o alăptare naturală, prelungită, până la un an, protejează de un cancer de sân şi de un cancer de ovar. Pe termen scurt, mama se reface din punct de vedere al greutății corporale, iar diabetul zaharat de tip II este prevenit„, afirmă dr. Dinică.

Pe lângă toate aceste beneficii, specialiştii au observat rezultate mai bune la testele de inteligență efectuate de copiii care au fost alăptați cel puțin 1 lună, față de cei care nu au fost alăptați, acest efect devenind mai pronunțat la o durată mai mare de alăptare.

Hrănirea la sân prezintă şi avantaje ce țin de confortul mamei, prin faptul că „aceasta este facilă, este mult mai uşor să alăptezi copilul, decât să fierbi laptele sau să sterilizezi biberoanele, având posibilitatea de a-i oferi bebeluşului la orice oră un aliment care este întotdeauna proaspăt şi curat, fără a-i restricționa mesele”, precizează Narcisa Dinică.

Depresia postnatală, tot mai întâlnită la mamele tinere, poate fi prevenită prin hrănirea nou-născutului la sân încă din primele ore de viață, alăptarea fiind mai mult decât o formă de nutriție.

Legătura pe care o stabileşti între tine şi copil în momentul în care îl apropii la sân şi stai de vorbă cu el, înseamnă mai mult decât alimentație, înseamnă dragoste, iubire, ataşament, emoție, ce au importanță în viața viitorului adult. Femeile care alăptează, stând foarte mult în preajma copilului comunică cu el, împiedicând apariția depresiei postpartum”, ne informează specialistul DSP Dolj.

În campania „Alăptarea-fundament al vieții” din acest an, femeilor li se prezintă această multitudine de beneficii prin intermediul medicilor de familie, a medicilor specialişti şi a asistenților medicali, fiind încurajate să opteze pentru hrănirea bebeluşilor cu lapte matern.