Ajutor pentru pacienți! Documentele medicale, trimise de CNAS în străinătate, prin internet

0
2362

Pacienții care au nevoie de asistenţă medicală în alte tări nu mai sunt nevoiți să aștepte pentru transmiterea informaţiilor prin poştă. Situaţia medicală și toate documentele pacientului vor fi trimise aproape instantaneu la unităţile medicale din străinătate cu ajutorul unui sistem informatic ce urmează să fie implementat.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a obţinut de la Comisia Europeană o finanţare de aproape 1 milion euro pentru proiectul informatic Open Source Healthcare Insurance Gateway for EESSI (OSHIG).

În contextul în care la nivelul UE se urmăreşte renunţarea la schimbul de documente pe suport hârtie între instituţiile din statele membre din domeniul securităţii sociale, în favoarea documentelor electronice, transmise prin intermediul unei platforme unice de comunicare informatică, EESSI, scopul acestui sistem informatic este de a conecta platforma informatică a CNAS (PIAS) cu cea europeană.

Având în vedere că România are un mare procent din cetățenii săi în alte state membre UE, CNAS consideră că acest proiect va contribui la îmbunătățirea mobilității persoanelor în interiorul Uniunii, deoarece va creşte eficiența și va reducere costurile administrative în domeniul asistenței medicale transfrontaliere.

„Asiguraţii care au nevoie de asistenţă medicală în străinătate nu vor mai avea de aşteptat până când se efectuează schimbul interinstituţional de corespondenţă referitoare la situaţia lor. Practic toate documentele care în prezent se transmit prin poştă dintr-o ţară în alta, între CNAS şi instituţiile omoloage, vor putea ajunge aproape instantaneu la destinaţie, cu costuri foarte mici, prin intermediul platformei informatice EESSI” – declară preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Termenul de implementare a proiectului este decembrie 2019, iar costul total este de 1.247.534 euro, din care 935.651 euro finanţare europeana şi 311.833 euro contribuţia CNAS.