Absolvenții şcolilor postliceale sanitare optează în continuare pentru slujbe în străinătate, deşi salariile din sistemul sanitar românesc au crescut considerabil

0
3245

Articol realizat de Cristina Cârstea

În ultimii ani, numărul şcolilor postliceale sanitare a crescut considerabil datorită necesității personalului medical în clinici, spitale şi azile de bătrâni. Cererea foarte mare pentru astfel de instituții de învățământ vine şi din partea absolvenților de liceu care nu reuşesc să promoveze examenul de bacalaureat, deoarece înscrierea la o postliceală se face doar pe bază de dosar sau examen. Printre aceşti tineri, dornici să îmbrățişeze o nouă meserie şi să intre în domeniul sanitar, se numără şi persoanele care vor să facă o reconversie profesională.

Şcolile postliceale sanitare nu se adresează numai celor care nu au promovat examenul de bacalaureat ci şi celor care nu au reuşit să intre la o facultate de medicină sau la o facultate de moaşe şi asistente medicale din pricina examenelor dificile sau a taxei de şcolarizare foarte mare. La majoritatea postlicealelor acest examen lipseşte, iar taxa de şcolarizare este aproape jumătate din cea percepută de către facultăți.

Şcolile de formare a asistenților medicali sunt foarte apreciate deoarece îi pregatesc pe tineri pentru o meserie foarte frumoasă în care comunicarea cu pacienții este esențială pentru a le oferi ajutorul şi îngrijirea de care au nevoie. Rolul acestor şcoli este cu atât mai important deoarece această meserie este foarte complexă şi necesită o pregătire riguroasă, viața pacienților depinzând în unele momente doar de asistenții medicali.

În prezent, in județul Dolj, sunt aproximativ 10 şcoli profesionale sanitare. Prima dintre acestea a fost înființată în urmă cu 27 de ani şi se pregăteşte pentru a 25- a promoție de absolvenți. Aceasta este Şcoala Postliceală Teologică-Sanitară Sf. Iosif din Craiova, o şcoală acreditată, cu renume ” Şcoala noastră are o experiență îndelungată în proiectele europene care asigură stagii de practică pentru elevi în special în Austria şi Germania, pentru că în şcoală noi punem foarte mult accent pe limba germană. Am avut contracte cu firme care au oferit burse de studiu elevilor.” Afirmă directorul Monica Wojcicki într-un interviu acordat pentru Ziarul Sănătatea.

A mai adăugat de asemenea şi că „Această formă de învățământ postliceal în structura învățământântului este bine venită pentru a le oferi acestor elevi o formare medicală de bază şi care la un moment dat sa le asigure şi un salariu destul de bun, în special celor care se angajează în străinătate. Aproximativ 50% dintre cei care termină se şi angajează în Anglia şi Germania”. Tinerii absolvenți se îndreaptă spre locurile de muncă din străinătate deoarece nu se fac diferențe între absolvenții de facultate şi cei de postlicealą, importante fiind calificarea şi competențele dobândite. În plus, salariile sunt extrem de motivante, iar condițiile de lucru sunt impecabile. În țară condițiile lasă de dorit, mai ales în sistemul sanitar de stat, iar diferențele salariale se fac în funcție de tipul de studii absolvite, universitare sau postliceale.

„Noi reuşim prin ceea ce facem deoarece de cele mai multe ori primim feedback pozitiv din partea angajatorilor. Pe unde deschidem o uşă dăm de absolvenți aistenți medicali şi ne bucurăm că avem elevi foarte buni. Ne-am bazat pe seriozitate şi pe o selecție amănunțită a elevilor pentru că cerem foarte mult şi n-am lăsat ştacheta calității. Mai bine puțin şi bun.”, spune directorul postlicealei. Şi pe asta se bazează şi angajatorii străini, pe faptul că sunt buni, foarte buni, dornici de muncă, de condiții bune în care să şi desfăşoare activitatea şi de salarii cat mai mari pe care le merită din plin. Absolvenții pleacă pentru că sunt angajatori care-i respectă atât pe ei cât şi pe pacienții lor, iar oricât s-ar mări salariile, tot nu vor ajunge să compenseze ceea ce poate oferi occidentul.