Test de efort performant la Centrul Medical Speranța

0
5993
Processed with VSCO with c1 preset

Autor: Cristina Cârstea

Centrul Medical Speranța reunește o echipă de medici profesioniști, cu o vastă experiență în domeniu, al căror scop este să le redea pacienților sănătatea și starea de bine. Cu ajutorul aparaturii performante de care centrul dispune, medicii reușesc să le ofere pacienților un diagnostic corect și un tratament adecvat problemelor lor de sănătate.

Centrul Medical Speranța pune la dispoziția pacienților următoarele specializări, în cadrul cărora se pot efectua numeroase investigații. Acestea sunt:

  • Cardiologie 
  • Pneumologie
  • Pediatrie 
  • Endocrinologie

În cadrul Centrului Medical Speranța, medicii specialiști cardiologi pot efectua numeroase investigații, una dintre cele mai importante fiind reprezentată de Testul de efort EKG.

Medicul cardiolog dr. Adrian Coandă- Centrul Medical Speranța, urmărind rezultatele testului de efort

În urma efectuării acestui test, medicul cardiolog poate diagnostica prezența sau absența bolii coronariene sau poate detecta ritmuri anormale ale inimii. Testul se poate efectua în orice moment al zilei, fără a fi necesară o pregatire prealabilă și durează aproximativ 30 de minute, pâna la apariţia semnelor diagnostice ale bolii coronariene sau până la frecvenţa cardiacă specifică vârstei pacientului. Acesta are ca scop evidenţierea problemelor apărute la nivelul arterelor inimii, detectarea declanşării de aritmii cardiace la efort, precum și măsurarea capacităţii de efort a pacienţilor. Investigaţia este recomandată pacienţilor cu simptome sugestive pentru boala cardiacă ischemică (cel mai frecvent cu dureri în piept – angină pectorală), dar la care ECG de repaus nu indică modificări clare.

Cum se desfășoară Testul de efort EKG?

Investigația este nedureroasă, neinvazivă și ușor de efectuat, desfășurându-se  în aproximativ 30 de minute.  Înainte de test pacientul este evaluat de către medicul cardiolog.  Acesta îi va explica testul și îî va răspunde la orice întrebare legată de investigație, apoi îi va adresa câteva întrebări referitoare la istoricul său medical.

Medicul cardiolog dr. Adrian Coandă şi o pacientă a Centrului Medical Speranța, efectuând testul de efort EKG

Pentru efectuarea testului, pacientul trebuie să își îndepărteze toate articolele de îmbrăcăminte din partea superioară a corpului și să rămană cu pieptul gol, pentru a îi putea fi aplicați pe piept electrozii adezivi pentru înregistrarea EKG. La Centrul Medical Speranța pacientul va pedala pe o bicicletă specială- test cicloergometric, pentru a îi fi măsurată rezistența la efort. Datele EKG sunt transmise wireless catre calculator, iar tensiunea se ia în mod automat, medicul monitorizand continuu ce modificarile aparute pe care sistemul le imprima. Pacientul trebuie să îi comunice medicului dacă apar simptome precum dureri în piept, amețeli, dificultăți de respirație neobișnuite sau oboseală extremă. Dacă apare o problemă, medicul va opri imediat testul.

Înainte, în timpul și după terminarea testului, pacientului îi vor fi măsurate tensiunea arterială, frecvența cardiacă și electrocardiograma. Modificari ale acestor valori sau simptome fizice care se inrautatesc ar putea indica o afectiune coronariana (cardiopatie ischemica): depuneri de grasimi, care reduc fluxul de sange oxigenat catre muschiul inimii.

Rezultatul investigatiei poate fi:

  •  negativ 
  •  pozitiv

Rezultatul negativ arată că nu există modificări ale traseului EKG și, astfel, nu există stenoze amenințătoare la nivelul arterelor inimii.

Rezultatul pozitiv arată că că, în timpul testului, pe traseul EKG au apărut modificări care pot evidenția existența unor leziuni semnificative la nivelul arterelor inimii, leziuni care pot provoca, în orice moment, un infarct. În cazul unui rezultat pozitiv, medicul cardiolog  va îndruma pacientul către un medic intervenționist.

Când se efectuează un test de efort?

  •  testul se efectuează la recomandarea medicului cardiolog
  • dacă pacientul resimte dureri în zona pieptului
  • dacă obosește repede
  • dacă nivelul de colesterol total este mai mare de 200 mg/dl
  • dacă pacientul prezintă mai mulți factori de risc asociați bolilor cardiovasculare precum obezitate sau sedentarism

Centrul Medical Speranța se află pe Strada Înfrățirii, nr. 16, Craiova

Tel. +40 771 493 887

https://www.facebook.com/centrumedicalsperanta/

https://clinicasperanta.ro/